

Penne rúrovitého tvaru so skosenými koncami boli vynájdené v Ligúrii v roku 1865. Názov Penne je odvodený od množného čísla slova penna – pero. Prvá verzia týchto cestovín bola zafarbovaná na stredoveký spôsob šafranom. V Taliansku sa penne vyrábajú v dvoch variantoch - hladkej penne liske a vrúbkovanej penne rigate s ryhami na povrchu. Vďaka dutému tvaru sa omáčka skutočne dostane dovnútra cestoviny a vrúbkovanie na povrchu dokonale viaže omáčku a korenie, takže každé sústo je bohaté a chutné. Penne majú rôzne veľkosti. Medzi penne, ktoré sú o polovicu menšie ako normálne penne a pennoni, ktoré sú zase väčšie. Najčastejšie sa penne podávajú s ťažšími mäsovými alebo paradajkovými omáčkami a nie tak často s morskými plodmi alebo ľahkými krémovými omáčkami. Jeden z najznámejších receptov na penne je arrabbiata s pikantnou omáčkou z paradajok, červených čili papričiek a cesnaku. Sú tiež obľúbenou voľbou pre zapečené cestoviny a cestovinové šaláty.
Producent: Divella
Názov po slovensky: Mezze Penne Rigate
Názov po taliansky: Mezze Penne Rigate
Zloženie: Semolínová múka z tvrdej pšenice
Alergény: Obsahuje lepok
Nutričné hodnoty: Energetická hodnota na 100g 1486kj / 350kcal Tuky 1g, z toho Nasýtené mastné kyseliny 0,3g, Sacharidy 73g, z toho Cukry 2,5g, Vláknina 1g, Bielkoviny 13g, Minerálne látky 0, Soľ 0,05g