

Najtradičnejšie talianske cestoviny. Názov spaghetti je množným číslom talianskeho slova spaghetto, ktoré je zdrobnelinou slova spago znamenajúceho tenký povrázok. Známe bolonské špagety v Taliansku neexistujú a bolonská omáčka sa tam tradične používa na prípravu cestovín tagliatelle al ragú, alebo na lasagne. Špagety bolognese sú obľúbeným pokrmom mimo Talianska, predovšetkým vo zvyšku Európy a Spojených štátoch, nie sú však súčasťou tradičnej talianskej kuchyne. Na prípravu špaget využila túto omáčku až komerčná svetová kuchyňa, ktorá ju prevzala. Originálne talianske špagety sa jej na spôsob alla carbonara s vajíčkami a slaninou, alebo s paradajkovou omáčkou, vynikajúca úprava špaget je tiež aglio, olio e peperoncino s cesnakom, olivovým olejom a pálivou paprikou. Sú vhodné aj k plodom mora, ľahkým paradajkovým aj k smotanovým omáčkam.
Producent: LA FABRICA DELLA PASTA DI GRAGNANO
Názov po slovensky: Sušené cestoviny zo semolínovej múky IGP
Názov po taliansky: 'e Spaghetti di Gragnano IGP
Zloženie: semolinová múka z tvrdej pšenice, voda z oblasti Gragnano
Alergény: Obsahuje lepok.
Nutričné hodnoty: Energetická hodnota na 100g 1486kj / 350kcal Tuky 1g, z toho Nasýtené mastné kyseliny 0,3g, Sacharidy 73g, z toho Cukry 2,5g, Vláknina 1g, Bielkoviny 13g, Minerálne látky 0, Soľ 0,005g