

Ovčí syr Pecorino Romano D.O.P. je tvrdý, slaný syr vyrobený z ovčieho mlieka. Pecorino znamená v taliančine ovca, názov syra je teda v preklade jednoducho ovčí syr z Ríma. Pecorino Romano bolo základom stravy rímskych legionárov a je jedným z najstarších talianskych syrov. Dnes sa stále vyrába podľa pôvodnej receptúry. Pecorino Romano je veľmi zdravý syr s nízkym obsahom tuku. Pod kôrou je biele až ľahko slamovo žlté cesto, miestami sa v nej nachádzajú drobné oká a má kryštalickú štruktúru. Vôňa a chuť sú silné a charakteristické a čím dlhšie zreje, tým viac sú vône a chute intenzívnejšie. Zreje minimálne 5 mesiacov ako mladý syr bez označenia D.O.P., 8 mesiacov pre vyzretý syr a 12 mesiacov pre veľmi vyzretý syr. Vďaka svojej chuti a štruktúre je v talianskej gastronómii používaný na strúhanie do cestovín a teplej kuchyne, rímske rodiny tradične jedia pecorino s čerstvými fava fazuľami. K Pecorinu sa hodí červené víno z oblasti Lazio alebo zo Sardínie.
Producent: F.LLi Pinna Industria Casearia S.p.A.
Názov po slovensky: Ovčí zrelý syr
Názov po taliansky: Pecorino Romano DOP
Zloženie:Pasterizované ovčie mlieko, soľ, jahňacie syridlo, mliečne fermenty
Alergény: Mlieko a mliečne výrobky
Nutričné hodnoty: Energetická hodnota na 100g 1626kj/392kcal, Tuky 32g z toho Nasýtené mastné kyseliny 18,2g, Sacharidy 0,001g z toho Cukry 0,001g, Polyalkohol Sodík 2g, Soľ 5g